ПРОЕКТУВАННЯ КЛЕЄФАНЕРНОЇ ПАНЕЛІ ПОКРИТТЯ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ EN 1995-1-1 і ДБН В.1.2-2:2006 (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто проектування композитної панелі покриття згідно з європейськими і національними будівельними нормами. Панелі композитного типу (дерев’яні ребра й обшивка з фанери або OSB) часто застосовуються для покриттялегкого типу. Для конструкцій, які мають у своєму складі матеріали з різними фізико-механічними властивостями,при проектуванні застосовується метод зведеного перерізу, що значно спрощує розрахунки. Оскільки обшивки панелі знаходяться в більш напруженому стані, ніж ребра, матеріал ребра (деревина) приводиться до матеріалу обшивокза допомогою коефіцієнта приведення. Він знаходиться як відношення модулів пружності матеріалів. Як приклад устатті наведено конструктивний розрахунок за першим граничним станом. Остання редакція національних норм щодо розрахунку дерев’яних конструкцій повністю базується на європейських будівельних стандартах.Із цих міркувань у статті розглянуто проектування конструкції відповідно до оригінального джерела. Натомість визначення характеристик міцності рекомендовано виконувати згідно з національними нормами, які одночасно виконують функції європейського стандарту EN 338. Навантаження на панель визначаються відповідно до норм,що є не тільки традиційним в національній методології проектування будівельних конструкцій, але й, на думку авторів, більше відповідає критеріям надійності. Застосування в розрахунках одночасно національних і європейськихпроектних норм відповідає сучасним вимогам та розширює методологічну базу
Keywords: клеєфанерна панель покриття; проектування будівельних конструкцій; навантаження на будівельні конструкції