ДЕФОРМАЦІЇ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ НА ПАЛЬОВИХ ФУНДАМЕНТАХ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Подано результати геотехнічного моніторингу технічного стану достатньо характерного деформованогоп’ятиповерхового трисекційного цегляного житлового будинку, зведеного понад 40 років тому за типовим проектомна забивних призматичних палях, об’єднаних стрічковим залізобетонним ростверком. Виконано візуальне та інструментальне обстеження несучих будівельних конструкцій. Доведено, що конструктивну схему будівлі не можна вважати жорсткою. Виявлено дефекти й пошкодження, що впливають на несучу здатність та довговічність окремихконструктивних елементів і будівлі в цілому, зокрема вертикальні тріщини із шириною розкриття до 20 мм у зовнішніх та внутрішніх стінах, тріщини в збірних перемичках у підвалі, обрив попередньо напружених тяжів та ін. Визначено фактичні параметри основ і фундаментів. Описано методику та викладено результати аналізу інструментального контролю фактичної довжини паль і візуального оцінювання їх цілісності. Розраховано проектну та фактичнунесучу здатність паль і осідання їх основ. Установлено причини наднормових деформацій основ фундаментів, зокрема: неможливість досягнути вістрями паль проектної позначки, що призвело до значного зменшення їх несучоїздатності; руйнування паль у процесі їх занурення у щільні піски намиву; порив магістральної теплової мережі, котрий призвів до появи ефекту «негативного тертя» за бічною поверхнею паль; дія інерційних сил від вибухів укар’єрі. Технічний стан пальових фундаментів визначено як незадовільний. Розроблено рекомендації щодо подальшої експлуатації будівлі. Обрано конструктивно-технологічне рішення посилення її фундаментів, зокрема посиленняпальових фундаментів підведенням під існуючі ростверки монолітної залізобетонної плити товщиною не менше 400мм, захватками та поетапно. Для включення плити «в роботу» одразу після її влаштування передбачено ущільненняоснови під плитою.
Keywords: ґрунтова основа; пісок; слабкий ґрунт; забивна призматична паля; монолітний залізобетонний ростверк; осідання; тріщина; металевий тяж; технічний стан будівл; геотехнічний моніторинг