МЕТОДИКА ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕРМІНІВ ОСІДАННЯ СПОРУД НА ҐРУНТАХ З ШАРАМИ МУЛУ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розроблено метод прогнозування величини та термінів осідання споруд на ґрунтах з шарами мулу, заснований на результатах натурних спостережень. Сформульовані вимоги до залежностей апроксимації процесу консолідації мулів.Запропоновано застосовувати для наближення сукупність експоненційних залежностей з постійною складовою. Розроблено алгоритм та програмне забезпечення для розрахунку огинаючої до експериментальних даних. Процес консолідації ґрунтів розглянуто як сукупність одночасного і незалежного протікання фаз первинної фільтраційної консолідації і вторинної консолідації повзучості. Апробація розробленої методології здійснено під час спостереженняза осіданням масивів-гігантів хвилелому Карантинної бухти Одеського морського порту. Вимірювання поточнихзначень висоти марок, в якості яких були призначені точки в чотирьох кутах верхньої поверхні кожного з масивівгігантів, здійснювалось тахеометром від площадки контейнерного терміналу з приведенням до висоти рівня моря вакваторії Одеського порту. За результатами обробки даних спостереження прямими ітераційними розрахункамишляхом пошуку мінімальної незв'язаності методом найменших квадратів отримані значення параметрів наближенняосідання реперних точок, які відповідають потребам практичного застосування. В якості критерію завершення процесу консолідації запропоновано приймати момент стабілізації значень осідань з міліметровою точністю з урахуванням отриманих відхилень. Отримані експериментальні залежності для розрахунків швидкості осідання точок масивів-гігантів. Наведено приклади розрахунку прогнозів величини та термінів осідання огороджувального хвилеломуконтейнерного терміналу Карантинної бухти. Встановлені терміни завершення процесів консолідації мулоподібнихґрунтів основи волнолому в місці розташування масивів-гігантів і остаточне положення поверхонь масивів-гігантів.Представлена методологія прогнозу осідання основ з мулоподібними ґрунтами рекомендується для оцінюваннявпливу консолідації мулів на осідки елементів конструкції при будівництві та під час експлуатації споруд.
Keywords: основа; мул; споруда; осідання; прогноз; величина; термін; метод; розрахунок