ПІДВИЩЕННЯ ГІДРОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРИФУНДАМЕНТНИХ ЗОН ІН’ЄКЦІЙНИМ СПОСОБОМ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У статті розглядаються натурні експериментальні дослідження впливу ін’єкційної гідроізоляції на прифундаментнізони цегляних стін існуючих будівель. Експериментальні дослідження з перевірки гідроізоляційних властивостейін’єкційного матеріалу проводилися в ПолтНТУ. Для даного експерименту було обрано стіну, яка вся контактує зґрунтом і не має гідроізоляції. Визначення вологості стіни проводилося декількома способами: 1) контактний поверхневий; 2) локальний; 3) розрахунок масового відношення вологи в матеріалі. До гідроізоляції при контактному поверхневому способі було отримано значення вологості цегляної кладки 8%, що пояснюється тим, що внутрішня поверхня стіни частково просихає та провітрюється у приміщенні, де знаходиться експериментальна стіна. При локальному способі було отримано значення вологості цегляної кладки 45%, що пояснюється тим, що відбулося розшарування цегляної суміші і води, тому поверхневий шар, практично мокрий, показав досить високий результат – цеповерхнева волога. При подальшому проведенні експерименту було відібрано серію експериментальних зразків длявизначення вологості за розрахунком масового відношення вологи в матеріалі. Загальна їх кількість становила 15штук. Для вибірки визначено середнє значення вологості W=18,3%, стандарт S=1,39 й коефіцієнт варіації V=0,079.Після влаштування гідроізоляції було відібрано повторно зразки цегляної стіни та визначено значення вологості. Длявибірки визначено середнє значення вологості W=9,1%, стандарт S=0,85 й коефіцієнт варіації V=0,093. В результатіпроведення експериментальних досліджень було розроблено два типи експериментальних установок для нагнітанняін’єкційної гідроізоляції. Другий тип більш ефективний, оскільки за його допомогою охоплюється більша горизонтальна гідроізоляційна площа стіни. Згідно з експериментальними даними, після влаштування ін’єкційної гідроізоляції вологість стіни зменшилася у два рази.
Keywords: будівництво; вологість; ін’єкційна гідроізоляція; капітальний ремонт; прифундаментна зона