ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІНИ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ РЕКОНСТРУКЦІЇ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ПЕРШИХ МАСОВИХ СЕРІЙ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Описане дослідження впливу організаційно-технологічних факторів на рентабельність реконструкції житловихбудинків перших масових серій, з метою визначення ефективних організаційних рішень реконструкції. В інформаційних джерелах відсутня інформація щодо методики дослідження реконструкції подібних об’єктів. А фактична реконструкція будинків носить епізодичний характер та не дає можливості визначити вплив факторів на показники реконструкції, тому що проходить при фіксованих значеннях факторів. Як наслідок – небажання інвесторів вкладатикошти в реконструкцію житлових будинків типових серій. Для вирішення поставленої проблеми були вибрані впливові фактори, визначений перелік робіт, побудовані та досліджені абстрактні моделі реконструкції. Дослідженняпроведені на прикладі реконструкції житлового будинку типової серії 1-4382.5-7. Побудовані інформаційні та графічні моделі реконструкції. Визначені фактори що впливають на показник реконструкції серед яких: кількість робочихгодин на тиждень, ступінь суміщення робіт, необхідна частка заміни прорізів та комунікацій. Визначені рівні варіювання кожного з факторів: мінімальне, максимальне та середнє значення. Складено план чисельного експериментущо враховує одночасний вплив визначених факторів на показники реконструкції. Отримані основні показники реконструкції: тривалість, вартість та рентабельність робіт. За допомогою експериментально-статистичного моделювання побудовані математичні моделі залежності показника рентабельності від факторів у вигляді математичних формул та діаграм. Аналіз діаграм визначив зони ефективних рішень при одночасному впливі всіх факторів. За результатами досліджень зроблені висновки про умови проведення реконструкції подібних будинків.
Keywords: діаграми; зони ефективних рішень; моделі реконструкції; експериментально-статистичне моделювання; організаційно-технологічні фактори