Відображення статистичного характеру міцності сталі у нормах проєктування сталевих конструкцій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Стаття містить систематизований огляд публікацій у ведучих науково-технічних журналах із проблеми статистичного опису міцності будівельних сталей. Міцність сталі – це вирішальний параметр несучої здатності будівельних металевих конструкцій. Тому об’єктивне оцінювання міцності сталі має велике значення для забезпечення і розрахунку надійності конструкцій та належного обґрунтування норм проєктування. За наявності численних факторів, що впливають на міцність сталі, цілком природно, що показники міцності мають певну змінність, наочне уявлення про яку дають статистичні криві розподілу різних характеристик сталі. Межа текучості й інші механічні характеристики сучасних сталей мають статистичний розкид, котрий добре описується нормальним законом, що було неодноразово підтверджено даними випробування зразків сталі. Заводські випробування міцності сталі виконуються багато років у великих масштабах, створюючи значний масив статистичної інформації, проте загальна інформаційна база цих даних відсутня. Головну увагу приділено вибірці статистичних характеристик міцності сталей різного періоду, таких як математичне сподівання, середньоквадратичне відхилення (стандарт), коефіцієнт варіації та ін. Аналіз підтвердив високу забезпеченість нормативних опорів  і кутової сталі, швелерів та балок з маловуглецевої сталі марок Ст3пс і Ст3сп. У більшості випадків виконується  вимога про забезпеченість значень нормативних опорів будівельних матеріалів з імовірністю 0,95 для сталі марки Ст3. Показано, що забезпеченість розрахункових опорів профільного прокату зі сталей Ст3сп і Ст3пс завжди вища від імовірності 0,999. Наведено дані статистичної обробки результатів механічних випробувань низьколегованих будівельних сталей 14Г2, 10Г2С1, 15ХСНД, 10ХСНД та високоміцних сталей. Подані у статті дані  призначені для використання у чисельних розрахунках надійності конструкцій. Проаналізовано еволюцію норм проєктування сталевих конструкцій у сенсі призначення нормативних і розрахункових опорів та залучення до цього дослідних статистичних даних
Keywords: міцність сталі; межа текучості; нормативний опір; розрахунковий опір; коефіцієнт однорідності