Умови та фактори негативних наслідків реконструкції - теплової модернізації міських будівель (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Теплова модернізація, реконструкція будівель і споруд має на меті продовження терміну експлуатації, поліпшення функціональних та споживчих характеристик об’єкта. Статистика свідчить про непоодинокі випадки, коли значні кошти, закладені в реконструкцію будівлі, суттєво погіршують умови функціонування об’єкта та роботу конструкцій. Негативні наслідки, що викликані зазвичай організаційно-будівельними прорахунками, мають довготривалий комплексний характер, погіршують навколишнє середовище, стан конструкцій, мікроклімат у приміщеннях. У містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Старобільськ є об’єкти, на яких роботи з утеплення фасадів призупинено. Внаслідок цього захисні конструкції фасаду не змонтовано, мінераловатні плити та вітрова мембрана руйнуються, стіни будинків накопичують вологу, що потрапляє у напівзруйнований шар мінераловатних плит. Природно-кліматичні чинники призводять до руйнації теплоізоляції, внаслідок чого у навколишнє середовище потрапляє велика кількість мікроскопічного пилу, шкідливого для людини. Чималі кошти фактично спрямовано на погіршення умов експлуатації замість позитивного ефекту. На нашу думку, ситуація не може бути виправлена простим завершенням невиконаних робіт, оскільки порушено технологію виробництва. Проблема з будівельної переростає в адміністративно-цивільну, оскільки мова йде про тривалий негативний вплив на навколишнє середовище та загрозу здоров’ю мешканців об’єктів реконструкції. Постає завдання щодо розроблення організаційно-технологічних заходів, які унеможливили б подібні випадки у майбутньому. Разом з підсиленням технічного нагляду рекомендується впроваджувати здійснювати роботи комплексним методом, коли протягом звітного періоду повністю виконується комплекс опорядження фасаду в межах виокремленої чарунки – ділянки стіни. Авансове фінансування слід жорстко ув’язувати з проєктною послідовністю виконання робіт, початок робіт не дозволяти без затвердженого проєкту виконання робіт, що пройшов експертизу.
Keywords: охорона навколишнього середовища; реконструкція будівель; теплова модернізація будівель; утеплення фасадів