Проблеми застосування експертних систем при проєктуванні інвестиційно-будівельних проєктів (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Вивчено можливості застосування проєктної системології в задачах планування й управління інвестиційно-будівельною діяльністю з оцінюванням якості прийняття різних видів інженерних рішень на базі експертних систем організаційно-технологічного проєктування. Вивчення цього проблемного напряму дозволить розробляти наукові принципи, методологічні положення і практичні основи створення й використання експертних систем з метою підвищення ефективності та оцінювання якості інжинірингу в ході проєктування і управління інвестиційно-будівельними проектами. У процесі проведених досліджень розглянуто проблеми застосування експертних систем для організаційно-технологічного проєктування інвестиційно-будівельного виробництва; визначено предметні галузі знань комплексного інжинірингу щодо розроблення експертних систем для підготовки інвестиційно-будівельного виробництва та управління проєктами; сформульовано принципи і можливості оцінювання якості прийняття інженерних рішень й інтелектуалізації функцій економічного аналізу, планування та управління інвестиційно-будівельними проєктами; запропоновано методика і принципи побудови експертних систем на основі методів науково-інженерного супроводу формування баз знань і даних. Серед першочергових напрямів подальших досліджень обрано можливості розв’язання тих «стикових» завдань, які є визначальними для реалізації системи «проект – об'єкта будівництва»: розподіл обсягів інвестицій та робіт між учасниками інвестиційно-будівельної діяльності, техніко-економічне обґрунтування ефективності інвестицій й техніко-економічного обґрунтування проєкту, складання технічного завдання на проєктування об'єкта будівництва, проєктування методів і засобів будівництва, експлуатації та реновацій на етапах і стадіях життєвого циклу системи «проект – об'єкта будівництва», прийняття раціональних інтегрованих рішень з монтажу технологічної та будівельної частин проєкту, моніторинг експлуатації й реновації системи «проект – об'єкта будівництва».
Keywords: інвестиційно-будівельні проекти; експертні системи організаційно-технологічного проектування; проектна системологія; комплексний інжиніринг баз знань і даних