КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ МАЛОПОВЕРХОВИХ БУДІВЕЛЬ ТА ЇХ ЗМІНИ В ЧАСІ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто особливості класифікації малоповерхового житла на основі національних стандартів і класифікація будівель за конструктивною схемою та матеріалом зведення. Дані підтверджено дослідженнями для малоповерхових будинків міста Чернігова. Наведено класифікацію житлової забудови міста Чернігова з виокремленням малоповерхових будинків з різними конструктивними схемами. Розглянуто особливості застосування великорозмірної цегли в кладці будівель Чернігова з наведенням характеристики цегли, розчину й особливостей фундаментів історичних будов міста. Проаналізовано дерев’яне та цегляне будівництво Лівобережжя України. Приділено увагу місцевому досвіду будівництва малоповерхових будинків. Ключові слова: малоповерхове будівництво, класифікація, будівля, матеріал.