ОСОБЛИВОСТІ ЗАБУДОВИ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТЕРИТОРІЙ СТАРОДАВНІХ ПОСЕЛЕНЬ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто особливості зведення та експлуатації будівель і споруд на територіях стародавніх поселень України, характерних наявністю підземних ходів. Показано, що в Україні підземні ходи влаштовувалися переважно на територіях розповсюдження лесових порід. Установлено техногенні інженерно-геологічні особливості, які проявляються у межах таких територій, а саме: складності виявлення наявності ходів при інженерних вишукуваннях, послаблення товщі ґрунтів над ходом у часі, руйнування стінок ходів у результаті техногенного підтоплення територій міст і промислових зон, розвиток суфозії у завалених пухким ґрунтом під- земних ходах унаслідок руху підземних вод, що є причиною додаткових осідань ґрунту. Сформульовано спеціальні заходи забезпечення надійного зведення та тривалої експлуатації будівель і споруд в умовах розповсюдження підземних ходів, серед яких слід відзначити влаштування ґрунтоцементної протифільтраційної завіси, що перетинає підземний хід. Ключові слова: стародавні поселення, підземні ходи, лесові породи, провалля, псевдокарст, суфозія, ґрунтоцемент, бурозмішувальна технологія.