МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ СИСТЕМИ «ҐРУНТОЦЕМЕНТНИЙ ПРОТИФІЛЬТРАЦІЙНИЙ ЕКРАН ШЛАМОВОГО АМБАРА – ОСНОВА» (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто конструкцію шламового амбара з гідроізоляцією стінок котлованусічними ґрунтоцементними елементами у два ряди, які виготовляються забурозмішувальним методом без виймання ґрунту. З’ясовано, що саме вони формуютьпротифільтраційну завісу за типом «стіна в ґрунті» до водотривкого шару безгідроізоляції дна. З метою перевірки надійності конструкції амбара було проведенообчислювальний експеримент з визначення напружено-деформованого стану системи«ґрунтоцементний протифільтраційний екран шламового амбара – ґрунтова основа».За результатами розв’язання пружно-пластичної задачі нелінійної механіки ґрунтівметодом скінченних елементів установлено, що запропонована конструкціяпротифільтраційного екрана шламового амбара надійна і забезпечує необхідніексплуатаційні якості.Ключові слова: шламовий амбар, гідроізоляція, ґрунтоцемент,протифільтраційний екран, напружено-деформований стан.