ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВОДНОЇ ПОЛІУРЕТАНОВОЇ ДИСПЕРСІЇ НА ВЛАСТИВОСТІ ЦЕМЕНТНИХ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто можливість використання водної поліуретанової дисперсії як рідкогокомпонента при виготовленні цементних композиційних матеріалів. Досліджено впливводної поліуретанової дисперсії на основні фізико-механічні та деформативнівластивості цементної композиції й цементно-піщаного розчину на її основі. Виявленозалежність між пластичною міцністю та кінетикою набору міцності зразківцементної композиції. Показано, що наявність нанорозмірних уретанових полімерів уцементній композицій впливає на здатність матеріалу протидіяти внутрішнімруйнівним напруженням, які з’являються завдяки усадці в процесі твердіння.З’ясовано, що наявність у цементній композиції дрібного заповнювача зменшуєвплив водної поліуретанової дисперсії на основні фізико-механічні характеристикицементного каменю.Ключові слова: водна поліуретанова дисперсія, цементна композиція,деформативні властивості, механічні властивості, пластична міцність.