ОПТИМІЗАЦІЯ ГЛИНИСТОЇ СИРОВИНИ ТЕХНОГЕННОЮ ДОБАВКОЮ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ СТІНОВИХ КЕРАМІЧНИХ ВИРОБІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Теоретично й експериментально досліджено можливість виробництваефективних керамічних стінових матеріалів з техногенною добавкою. Розглянутоактуальне питання утилізації промислових відходів, зокрема зол і шлаківтеплоелектростанцій, які, володіючи цінними властивостями, є великим резервомдешевої сировини, придатної для виготовлення різних видів керамічних матеріалівбудівельного призначення.Попередньо проведено дослідження характеристик компонентів системи іпобудовано матрицю планування з оптимізації керамічної маси. Обробка та аналізекспериментів проводились у програмі «Statistika». Отримано рівняння регресії тапобудовано графіки залежності показника від умісту золи винесення, золошлаку такаоліну. За результатами досліджень матриці встановлено найбільш оптимальнісуміші глинистої сировини з техногенною добавкою.Ключові слова: оптимізований склад, керамічний виріб, зола винесення, золошлак.