ОСОБЛИВОСТІ БУДІВНИЦТВА АВТОДОРІГ У СКЛАДНИХ ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНИХ УМОВАХ УКРАЇНИ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Виконано аналіз стану автомобільних доріг в Україні. Доведено, що характерноюособливістю більшості доріг є те, що вони у короткий час експлуатації набуваютьаварійного стану, причиною цього явища вважається недостатній рівеньконструктивних заходів, які стосуються урахування особливих властивостей ґрунтів іскладних інженерно-геологічних процесів. Показано, що ділянки доріг, які проходять потериторіях розповсюдження стисливих ґрунтів, будуються без урахування їхособливостей, насипи доріг недостатньо ущільнюються. Запропоновано заходи звирішення вказаних недоліків шляхом впровадження у дорожнє будівництвоґрунтоцементу як засобу підсилення основи доріг і як гідроізолюючого матеріалу.Ключові слова: автомобільні дороги, осідання, морозне випинання, ґунт оцемент,бурозмішувальний метод, водонепроникність.