ОСОБЛИВОСТІ ФАЗОУТВОРЕННЯ В РЗЕ-ВМІСНИХ СИСТЕМАХ НІТРАТНИХ ПРЕКУРСОРІВ У ПІДГОТОВЧИХ ПРОЦЕСАХ ФОРМУВАННЯ КОНСТРУКЦІЙНИХ ОКСИДНИХ МАТЕРІАЛІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Встановлено, що підготовчі стадії процесів синтезу конструкційнихРЗЕ-вмісних багатокомпонентних керамічних матеріалів з використанням сольовихсистем елементів різної електронної структури хімічним змішуванням вихіднихкомпонентів при спільному виділенні продуктів із рідкої фази з наступнимтермообробленням відбуваються через утворення ряду проміжних фаз. Системнимвивченням хімізму взаємодії, гетерогенних рівноваг у модельних системахNaNO3 – Ln(NO3)3 – H2O (Ln – Y, La – Lu) виявлено складні процеси взаємодії між їхструктурними компонентами у напрямі утворення аніонних комплексів Ln3+.З’ясовано, що протікаючі конкуруючі реакції є сильнодіючим технологічнимфактором, котрий суттєво впливає на зміну активності структурних форм Ln3+.Ключові слова: рідкісноземельні елементи, натрій, нітрати, водно-сольовісистеми, комплексоутворення, властивості.