Міцність на згин прогінних сталезалізобетонних фермових композитних конструкцій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Наведено загальну методику розрахунку міцності на згин прогінних сталезалізобетонних фермових конструкцій. Дана методика дозволяє на основі екстремального критерія досягнення деформацій зони стискання бетону величини εu у крайній верхній грані полиці перерізу фермових композитних конструкцій, при якому міцність на згин (MRd) буде максимальною, виконати розподіл випадків напружено-деформованого стану в розрахункових їх перерізах залежно від міцностних властивостей компонентів та їх об’єму (площі бетонної полиці та проценту її армування, площі еквівалентного стального елемента). В момент досягнення величини граничної деформації εu відбуватися пластична стадія руйнування бетону полиці (Composite-PSD), при якій міцностні характеристики компонентів сталезалізобетонних фермових конструкцій будуть використовуватися в повному обсязі (випадок а). В той же час, при непропорційному конструктивному вирішенні перерізу сталезалізобетонної фермової конструкції, коли переріз чи міцностні характеристики одного із компонентів прийняті чи запроектовані з визначеним запасом, руйнування в розрахункових перерізах конструкції може відбуватися на пружно-пластичній стадії (Composite-SC) (випадок с). Межею між пружно-пластичною і пластичною стадіями є випадок b, коли деформації в крайніх гранях розтягненої і стисненої ділянок перерізу досягають одночасно граничних значень. В роботі викладені аналітичні залежності для послідовного розрахунку міцності на згин перерізів сталезалізобетонних фермових конструкціях з урахуванням їх напружено-деформованого стану в момент максимальної несучої здатності або руйнування. Проведений порівнянний аналіз експериментальних та теоретичних значень міцності на згин 21-ої композитної фермової балкової конструкції, які мали жорсткий зв’язок між своїми компонентами. Зіставлення експериментальних і теоретичних значень міцності на згин сталезалізобетонних фермових балок показало їх адекватну збіжність, що дозволяє застосовувати метод розрахунку на практиці при проектуванні сталезалізобетонних прогінних композитних фермових конструкцій і елементів.
Keywords: стальезалізозобетон; прогін; складений; фермові конструкції; міцність на згин