Підвищення ефективності роботи обладнання блоку очищення промивальної рідини (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Підвищення ефективності роботи обладнання блоку очистки промивальної рідини за рахунок модернізації вібросита. Зведення до найбільш прийнятних значень конструктивні параметри вібраційного сита за допомогою аналітичних методів та застосування реологічної моделі суміші, що дозволяють визначати динамічні та технологічні характеристики вібраційної машини, вплив середовища на борт і дно форми. Виявлено, що вібросита, які використовуються при очистці бурового розчину, конструктивно можуть ефективніше впливати на розчин при контрольованому режимі роботи робочого органу, що дозволить збільшити при цьому інтенсивність дії вібрації. Досліджено, що амплітуда напружень суттєво залежить від фізико-механічних характеристик суміші, частоти і амплітуди коливань, товщини оброблюваного шару і співвідношення частот вимушених і власних коливань системи. Вивчено динаміку роботи вібраційних систем, що представляють собою реологічну модель у вигляді інтегрального суцільного середовища, з урахуванням різних впливів на робочий орган. Досліджено вплив робочого органу (сітки) вібраційного сита на грубу очистку бурового розчину від шламу. Запропоновано метод зведення складних гібридних систем до систем з кінцевим числом ступенів свободи, при цьому редуковані параметри мають здатність адекватно описувати хвильові процеси суцільного середовища. На підставі отриманих результатів дослідження запропонована методика інженерного розрахунку визначення динамічних і конструктивних параметрів вібросит для очистки бурового розчину в насосно-циркуляційній системі бурової установки.
Keywords: вібраційне сито; очистка бурового розчину; віброзбуджувач; буровий розчин; реологічна модель; робочий орган; гармонійні коливання; зарезонансний режим