Теоретичне визначення закону руху вібраційної плити при поверхневому ущільненні полімерного бетону (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
Для теоретичного визначення закону руху поверхневого вібраційного робочого органу з полімерним бетоном виконано дослідження динамічної системи «вібраційна плита – полімерний бетон». У даній динамічній системі ущільнюваний полімерний бетон уявлений у вигляді системи з розподіленими параметрами, яка враховує дію пружних і дисипативних сил опору, що діють з боку полімерного бетону при його деформуванні у формі на жорсткій основі. Відповідно до прийнятої реологічної моделі полімерного бетону для умов одноосного напруженого стану запропонована залежність у приватних похідних між напруженням і деформацією полімерного бетону, характер якої залежить від динамічного модуля пружної деформації, динамічного модуля пружної деформації Максвелла та коефіцієнта динамічної в’язкості. Складено хвильове рівняння коливань, яке описує поширення пружно-в'язких хвиль деформації у полімерному бетоні, що деформується поверхневим вібраційним робочим органом, розв’язання якого дозволило визначити: закономірність поширення пружно-в'язких хвиль деформації у полімерному бетоні, що ущільнюється, а також теоретичні вирази для чисельного визначення наведених коефіцієнтів жорсткості та дисипативного опору полімерного бетону, приєднаної маси; закон руху і амплітуду коливань вібраційної плити, а також закономірності руху поверхневого шару полімерного бетону. Отримані теоретичні залежності дозволяють обґрунтовано визначити раціональні параметри вібраційного робочого органу залежно від фізико-механічних властивостей полімерного бетону, що ущільнюється, а отримані результати можуть надалі використовуватися для проведення теоретичних досліджень для аналітичного визначення закону зміни напружень, що виникають в ущільнюваному шарі полімерного бетону при вібраційному ущільненні, а також при аналізі та синтезі отриманого віброударного режиму роботи вібраційної плити.
Keywords: вібраційна плита; полімерний бетон; коливання; деформація