Визначення оптимального варіанту утеплення горищного перекриття навчального корпусу (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Робота присвячена визначенню оптимального варіанту утеплення горищного перекриття навчального корпусу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Аналіз теплозахисних властивостей існуючого горищного перекриття показав невідповідність їх нормативним вимогам. Була визначена необхідна товщина утеплювача у горищному перекритті без урахування теплопровідних включень. Але на  теплозахисні властивості горищного перекриття значний вплив здійснюють ділянки перекриття з теплопровідними включеннями. Вони зменшують приведений опір теплопередачі. Такими ділянками у горищному перекритті є ділянки примикання перекриття до внутрішніх та зовнішніх стін. Збільшити приведений опір теплопередачі можливо за рахунок додаткового утеплення зовнішніх та внутрішніх стін у межах холодного горища. У роботі були розглянуті варіанти додаткового утеплення у межах холодного горища: зовнішньої стіни з зовнішньої сторони, зовнішньої стіни з внутрішньої сторони, зовнішньої стіни з внутрішньої та зовнішньої сторони, внутрішніх стін, зовнішньої стіни з зовнішньої сторони та внутрішніх стін, зовнішньої стіни з внутрішньої сторони та внутрішніх стін, зовнішньої стіни з обох сторін та внутрішніх стін, збільшення товщини утеплювача горищного перекриття. Були визначені оптимальні варіанти довжини додаткового утеплення ділянок з теплопровідними включеннями. За оптимальні приймалися такі довжини додаткового утеплення при яких подальше збільшення довжини утеплювача не дає істотного збільшення приведеного опору теплопередачі. Дослідження показали, що варіант підвищення  товщини утеплювача на горищному перекритті до 400 мм дозволяє досягнути нормованого значення теплозахисту для горищного перекриття. Але даний варіант утеплення є економічно не доцільним так як потребує значного збільшення об’єму утеплювача. Для визначення економічно оптимального варіанта були розглянуті варіанти додаткового утеплення зовнішніх та внутрішніх стін у межах горища з одночасним зменшенням товщини утеплювача на горищному перекритті.
Keywords: теплопровідні включення; утеплення стін холодного горища; оптимальний варіант утеплення