Удосконалення технології заміни віконних блоків в залізобетонних панельних стінах (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
З метою підвищення комфортності житлових будинків другої половини 20-го століття часто здійснюється заміна дерев'яних віконних блоків на сучасні металопластикові конструкції. В зимовий період температура поверхні внутрішнього відкосу поблизу віконної коробки може опускатися нижче точки роси, що призводить до теплової відмови за критерієм утворення конденсату. Для обґрунтування надійного конструктивно-технологічного рішення вузла примикання віконних блоків до неутеплених стін з керамзитобетонних панелей побудовані та проаналізовані двомірні температурні поля у вузлах різної конструкції. Найменша температура на поверхні внутрішнього віконного відкосу порівнювалася з температурою точки роси. Показано, що на температурний режим експлуатації вузла примикання віконного блоку до стіни істотно впливає конструкція вузла та положення вікна в товщі стіни. Утеплення зовнішнього віконного відкосу та зміщення вікна всередину приміщення підвищує температуру критичної зони вузла. На прикладі поширених панельних стін з керамзитобетону товщиною 300 мм показано, що для забезпечення належного температурного режиму експлуатації вузла необхідно виконати утеплення зовнішнього віконного відкосу та локальне фасадне утеплення у вигляді обрамлення віконного прорізу шириною 200 мм або 250 мм. Віконний блок слід відповідно встановлювати на відстані 80 мм чи 60 мм від зовнішньої поверхні стінової панелі. З технологічної точки зору для утеплення краще використовувати плити з пінополістиролу, кріплення яких до стінових панелей та зовнішнє оздоблення є менш трудомістким і дешевшим порівняно з використанням плит з мінеральної вати. Локальне фасадне утеплення навкруги віконних прорізів з товщиною, яка задовольняє вимоги норм до опору теплопередачі стін, у майбутньому може стати частиною повного фасадного утеплення при термомодернізації будівлі.
Keywords: конденсат; панельні стіни; примикання вікон; температурний режим; теплова відмова