Багаторічний досвід нормування середньої складової вітрового на-вантаження на будівельні конструкції (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Забезпечення надійності та безаварійності будівель і споруд у великій мірі залежить від правильного розуміння природи і кількісного опису та нормування навантажень на будівельні конструкції, в тому числі вітрових навантажень. Ці навантаження мають досить складну фізичну природу і мінливий характер, що вимагають знання термодинамічних процесів в атмосфері, фізичних властивостей вітрових впливів, методики метеорологічних спостережень та кліматологічного опису місцевості, мінливості вітрових навантажень, характеру обдування вітром конструкцій та споруд. Такі особливості у певній мірі відображаються в розділах норм проектування будівельних конструкцій, що містять нормативи вітрового навантаження. Більшість параметрів норм вітрового навантаження мають імовірнісну природу і потребують для свого обґрунтування застосування статистичних методів. Ці методи постійно змінювалися і розвивалися разом з регулярним переглядом норм будівельного проектування. Тому аналіз еволюції вітчизняних норм вітрового навантаження разом з їх статистичними обґрунтуванням є актуальною задачею. Матеріали, присвячені вітровим навантаженням, опубліковані в різних науково-технічних журналах, збірниках статей, матеріалах конференцій. Стаття містить систематизований огляд норм проєктування та публікацій по проблемі вітрового навантаження за 90-річний період з 30-х років ХХ століття до теперішнього часу. Головна увага приділяється аналізу тенденцій розвитку норм проектування конструкцій в частині змін розрахункових коефіцієнтів, призначення нормативних і розрахункових значень вітрового навантаження і залучення до цього дослідних статистичних даних. Відзначається високий науковий рівень вітчизняних норм ДБН В.1.2-2006 «Навантаження і впливи», які мають сучасний імовірнісний базис і асоціюються з нормами Єврокод. Виділяються наукові результати, що можуть бути включеними в наступні норми вітрового навантаження
Keywords: вітрові спостереження; вітрове навантаження; територіальне районування; нормативне навантаження; розрахункове навантаження