Вплив складу й щільності шлаків на їх параметри міцності й фільтрації (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Подано результати комплексних досліджень фізичних і механічних властивостей металургійних шлаків. Відзначено, що не гранульовані металургійні шлаки (МШНГ) виходять шляхом простого відсипання у відвали чи вироблені кар'єри, а гранульовані металургійні шлаки (МШГ) зазнають особливого технологічного процесу, пов'язаного з додатковою обробкою форми їх частинок або компонентів. Всебічно проаналізовано параметри не гранульованих і гранульованих різновидів металургійних шлаків. Встановлено, що відмінності у технологіях їх отримання визначають різницю величин як гранулометричного складу, так і показників фізичних, міцнісних та фільтраційних характеристик. Встановлено, що саме неоднорідність частинок і, особливо їх розміри та форма, викликали необхідність розробки, виготовлення і застосування у випробуваннях приладів, що враховують перелічені фактори. При цьому для забезпечення необхідної достовірності результатів випробування проводили з триразовою повторюваністю. Модифікована методика випробувань відповідала вимогам норм. Кількісні результати випробувань представлено у формі таблиць для можливості їх інтерпретації у будь-якій прийнятній параметричній варіації. Виявлено пряму залежність показників міцності та фільтрації від виду шлаків, зокрема, переважно від ступеня їх ущільнення та меншою мірою – від їх вологості. Доведено, що зростання щільності від пухкої до гранично щільної викликає збільшення питомого зчеплення в три рази у не гранульованих і в два рази – у гранульованих шлаків. При цьому кут внутрішнього тертя збільшується, відповідно, на 7% та 30%, а коефіцієнт фільтрації, аналогічно, зменшується у 6,8 та 4,8 разів. Узагальнено результати комплексних досліджень міцнісних і фільтраційних властивостей шлаків, що дозволило обґрунтувати можливість їх широкого застосування як матеріалу для штучних масивів й основ, так і елементів, що фільтрують, на об'єктах промислового та цивільного будівництва.
Keywords: гранульовані та не гранульовані металургійні шлаки; гранулометричний склад; фізичні показники; випробування на зрушення; характеристики міцності; фільтраційні параметри