Комп’ютерне моделювання напружено-деформованого стану рам вібраційних установок з просторовими коливаннями (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Виконано аналіз напрямків використання різних конструкцій вібромайданчиків для ущільнення бетонних сумішей при виробництві плоских панельних елементів. Удосконалення конструкцій вібраційних площадок та їх елементів на етапі проектування можливе за рахунок моделювання роботи під навантаженням, починаючи від стадії не завантаженої конструкції і закінчуючи її повним завантаженням. Нами розроблені моделі рам вібраційних площадки та віброзбуджувачів коливань розроблених в КБ «ВІБРОТЕХНІКА» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Найпростіший спосіб удосконалення конструкцій вібраційних площадок та їх  елементів на етапі проектування можливе за рахунок моделювання роботи під навантаженням, починаючи від стадії не завантаженої конструкції і закінчуючи її повним завантаженням. Також за рахунок вивчення переміщень і деформацій елементів рам вібраційних площадок можливо виявляти місця концентрації напружень та змінювати конструктивні рішення. Визначення напружено-деформованого стану рами вібраційної площадки є непростою задачею, складність якої пов’язана з цілою низкою факторів, таких як: збільшення кількості скінченних елементів, використання різних типів скінченних елементів у одній чисельній моделі, механічних властивостей гумових опор площадки, моделювання різних видів навантажень (статичних та динамічних), моделювання зварних швів просторової рами. Досліджено характер розподілу напружень у елементах рам. Визначено місця концентрації напружень для даних конструкцій металевих рам віброплощадок. Величини цих напружень значно менша за розрахунковий опір сталі, що дає можливість виконати оптимізацію конструкції рами, шляхом зменшення її металоємності. Металоємність рами можна зменшити змінивши товщину елементів каркасу рами на 20%.
Keywords: напружено-деформований стан; віброплатформи; віброзбуджувач; просторові коливання; комп'ютерне моделювання