Технологічне рішення утилізації відходів нафтогазової галузі (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Розглянуто та проаналізовано технологічні рішення спорудження шламових амбарів на Перещепинському родовищі у вигляді монолітного вертикального протифільтраційного завісу типу «стіна в ґрунті» з ґрунтоцементних елементів. Ґрунтоцементні елементи запропоновано виготовити за бурозмішувальним методом шляхом механічного руйнування (подрібнення) ґрунту, ін'єкції в ґрунт в'яжучого (стабілізатора) та перемішування ґрунту з в'яжучим робочим органом бурової машини. В результаті перемішування та твердіння цементу в ґрунті сформовано палю з фіксованим діаметром, який визначається розміром змішувальних лопастей обладнання. Подавання в'яжучого здійснюється через отвори (сопла) у буровому снаряді (робочому органі бурової машини). Таким чином отримано циліндричні ґрунтоцементні елементи діаметром 0,3 – 0,8 м і довжиною до 30 м. Протифільтраційну завісу по типу «стіна в ґрунті» з ґрунтоцементних елементів запропоновано заглиблювати у водотрив на глибину не менше 1 м з метою забезпечення відсутності фільтрації. Після твердіння ґрунтоцементних елементів по периметру шламосховища виконано виїмку до 60% масиву ґрунту. Термін тужавіння у зволоженому стані триває 28 діб. З часом міцність та водонепроникність ґрунтоцементу збільшуються. Заповнення шламосховища відходами буріння пропонується здійснювати після тужавіння ґрунтоцементу. До потрапляння у шламосховище відходи буріння зневоднюються.  Під час наповнення шламосховища запропоновано виконувати заповнення відходами за такою технологією: на дно шламосховища насипати  шар відходів товщиною близько 1 м, потім на нього зверху насипати шар ґрунту майданчика будівництва (вологість 4-5 %) до 1 м. Доведення складеного у відвали  грунту майданчика до вологості 4-5% запропоновано робити висушуванням на відкритому повітрі з періодичним перемішуванням та спорудженням над місцем складування укриття. Якщо не отримано оптимальну вологість суміші  після висушування пропонується додавати золу винесення Миколаївської ТЕС. Кількість добавки дорівнює  від 1,5 до 3% залежно від виду грунту. Товщину шарів вибрано та розраховано  щоб отримати оптимальну вологість суміші шламу і грунту. Далі запропоновано здійснення ущільнення шарів шламу та суглинку трамбівками. Після ущільнення операції повторюють. Ущільнення шарів ґрунту запропоновано здійснювати при оптимальній вологості з метою отримання максимального коефіцієнту ущільнення і розміщення у сховищі максимальної кількості відходів
Keywords: грунтоцемент; зола виносу; міцність; ґрунт