Проектування модифікованих збірних безбалкових перекриттів для багатоповерхових житлових будинків (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
У статті розглянуто приклад впровадження конструкцій системи модифікованого збірного безбалкового перекриття для багатоповерхового житлового будинку у м. Кременчук. У якості модифікованого збірного каркасу будівель запропоновано варіант з поєднанням збірних круглопустотних плит, їх модифікацій. Проект багатоповерхового житлового будинку відповідає обраному типу й стандарту по всім характерним його показникам. Запроектовано три типи плит: надколонна; міжколонна; пролітна. Виконане чисельне моделювання роботи окремих плит збірного безбалкового перекриття. Це дало можливість оцифрувати за результатами розрахунку напружено-деформований стан об'єкта, виконати детальний аналіз отриманих даних за полями переміщень та напружень, за епюрами зусиль та прогинів, за мозаїками руйнування елементів тощо. З метою отримання експериментальних результатів, були випробувані міжколонні залізобетонні круглопустотні плити натурних розмірів у заводських умовах. Результати експерименту засвідчили про те, що запропоновані залізобетонні міжколонні круглопустотні плити надійні в роботі та можуть бути використані в складі збірного безбалкового перекриття. За результатами проектування був виконаний порівняльний аналіз ефективності запропонованого збірного безбалкового перекриття із використанням модифікованих круглопустотних плит із монолітним залізобетонним перекриттям. Приведені витрати на влаштування даної системи перекриття на 27 % менші за витрати на монолітні залізобетонні перекриття. Результати оцінювання техніко-економічної ефективності представленого перекриття свідчать про конкурентоздатність у порівнянні з традиційними конструкціями.
Keywords: безбалкове перекриття, житловий будинок, залізобетон; безбалкове перекриття; житловий будинок; залізобетон