Метод допустимих напружень – базис сучасного методу розрахунку будівельних конструкцій за граничними станами (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Незважаючи на тисячолітній досвід будівництва, проблема міцності споруди існувала завжди, актуальна вона і зараз. Починаючи з ХVІІ століття, працями основоположників будівельної механіки розпочався розвиток методів розрахунку будівельних конструкцій, які з середини ХІХ століття почали оформлюватися у норми проєктування, обов’язкові для будівельників. Актуальність вивчення розвитку вітчизняних і зарубіжних норм проєктування пов’язана не тільки з тим, що історія дає фактичні знання про минулий досвід будівництва, але у певній мірі дозволяє прогнозувати тенденції розвитку будівельного нормування. У статті проведений послідовний огляд методів розрахунку будівельних конструкцій, починаючи з класичних досліджень ХVІІ-ХVІІІ століть до середини ХХ століття, коли домінував метод допустимих напружень. Детально розглянуто Урочне положення, яке регламентувало будівельну діяльність з середини ХІХ століття до початку ХХ століття. Оглянуті наукові дослідження, пов’язані з розвитком методики розрахунку за допустимими напруженнями, націлені на виявлення природи коефіцієнту запасу, врахування пластичної роботи матеріалу, дійсної роботи конструкцій і з’єднань. статистичної природи коефіцієнта запасу міцності конструкцій. Описана еволюція методів розрахунку будівельних конструкцій та їхнє відображення у нормативних документах. Відмічається врахування закордонного досвіду при розробці перших вітчизняних норм проєктування. Проводиться порівняльний аналіз норм розрахунку будівельних конструкцій за допустимими напруженнями із сучасними нормами проєктування. Обґрунтовано загальний висновок, що метод допустимих напружень, при всіх його недоліках, за 200-річний термін застосування все ж забезпечував необхідну надійність і безаварійність будівельних об’єктів по всьому світу. У підґрунті методу був набутий великий і цінний багаж наукових результатів, які згодом були покладені в основу нового методу граничних станів
Keywords: норми проектування; коефіцієнт запасу; допустимі напруження; граничні стани; міцність матеріалу; марка сталі