Природні та антропогенні чинники зсувних процесів у межах схилів лесового плато (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Проаналізовано геоморфологічні, геологічні та гідрогеологічні особливості будови схилів річкових долин у межах Полтавського лесового плато за значного антропогенного впливу. Виділено основні чинники виникнення зсувних процесів, зокрема, особливості геологічної будови та гідрогеологічного режиму схилу, генезис і фізико-механічні властивості відкладів, які складають масив, зміна наведених параметрів під впливом природних або антропогенних факторів. Виділено типи рельєфу та механізм формування лесових порід у межах лесового плато, поверхня якого прорізана долинно-ерозійною мережею. Досліджено геоморфологічну будову схилу з урахуванням динаміки зсувних процесів. Виявлено стародавні заглиблення у водотривких або слабко проникних ґрунтах – улоговини, які визначають будову схилу. Оцінено вплив гідрогеологічного режиму, що має складну структуру й динаміку, на зміну напружено-деформованого стану (НДС) масиву та, як наслідок, виникнення локальних зсувних явищ. Доведено зниження механічних властивостей ґрунтів улоговин. Проаналізовано генезис лесових, лесованих і делювіально-пролювіальних відкладів, які на схилах переходять у нестійкий стан. Розглянуто властивості міцності ґрунтів, їх формування, методи визначення. Встановлено локальні негативні інженерно-геологічні процеси на схилі, зокрема, антропогенний вплив на НДС масиву. Обґрунтовано механізм і динаміку виникнення та розвитку зсувів. Складено просторову інформаційну модель схилу, в якій враховано геологічну його будову, улоговини, гідрогеологічний режим, зсувні масиви. Оцінено стійкість цієї моделі схилу з урахуванням її просторової геологічної будови, гідрогеологічного фактору, структурних параметрів порід та їх змін у межах улоговин. На базі результатів оцінювання стійкості схилу з урахуванням впливу каналізаційного колектору для його подальшої безаварійної експлуатації рекомендовано комплекс відповідних протизсувних заходів
Keywords: рельєф; генезис; лесова порода; схил; зсув; улоговина; міцність ґрунту; структурне зчеплення; напружено-деформований стан; стійкість