Удосконалення розрахунку радіуса дренування свердловини (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Радіус дренування свердловини є важливим параметром для розробки нафтогазових родовищ, а також дослідно-промислової експлуатації свердловин. Інформація про радіус дренування свердловини є вирішальною для визначення оптимальної сітки видобувних свердловин, кількості та розташування нагнітальних свердловин для забезпечення їх взаємодії, проектування методів впливу на привибійну зону пласта для розрахунку необхідного об’єму робочої рідини. Тому метою проведеного дослідження є удосконалення розрахунку радіусу дренування свердловини на прикладі Червонозаярського газового родовища. Для проведення дослідження застосовано теоретичні методи: системний аналіз використаної інформації, чисельне моделювання на основі комбінованого скінчено-елементно-різницевого методу, методи візуального подання отриманої інформації, аналітичні методи. Застосування математичного моделювання шляхом розв’язку рівняння п’єзопровідності Лейбензона комбінованим скінчено-елементно-різницевим методом дозволяє враховувати неоднорідну будову пористого середовища по площі пласта та на його границях. Це дає змогу адекватно на кількісному рівні описувати розподіл нестаціонарного пластового тиску навколо газовидобувної свердловини. За допомогою застосування аналітичної формули по значеннях середніх пластових та вибійних тисків розраховано радіуси контуру живлення свердловини при різних термінах розробки пласта. Згідно з отриманими результатами, радіус дренування свердловини 468-B(D) Червонозаярського газового родовища розширюється з часом. Ця інформація може бути використана для проєктування більш розрідженої сітки свердловин, що може призвести до зниження матеріальних затрат в газовидобувній промисловості. Результати проведеного дослідження є корисними при складанні проєктів розробки родовищ та дослідно-промисловій експлуатації свердловин
Keywords: радіус дренування; розробка родовища; газовидобувна свердловина; математичне моделювання