Аналіз ринку сміттєвозів України (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Практичний досвід організації санітарної очистки населених пунктів свідчить, що ефективність систем поводження з ТПВ значно залежить від транспортного забезпечення. Але у роботах українських науковців практично відсутній детальний аналіз пропозицій спеціалізованої техніки на ринку України, хоча асортимент технологічного обладнання є одним із факторів оптимального планування. В даній роботі за допомогою об’єктно орієнтованого статистичного  аналізу пропозицій спеціалізованої техніки вітчизняних виробників встановлюється відповідність пропонованого ринком спеціалізованого транспортно-технологічного забезпечення потребам перспективного планування систем поводження з відходами місцевого та регіонального рівнів. На даний час в Україні існує 8 основних виробників спеціалізованої комунальної техніки для збору і транспортування ТПВ: Публічне акціонерне товариство «АвтоКрАЗ», Турбівський машинобудівний завод, ПрАТ «Спецбудмаш», ТОВ БНТЕД «Комунтехніка», ТОВ Торгова компанія «ВЛІВ», ТОВ «Автоскладальне підприємство «КОБАЛЬТ», Завод комунальної техніки «АЛЬФАТЕКС», ВАТ «АВТЕК». Асортимент їх продукції на даному етапі розвитку систем поводження з відходами (період впровадження одноетапних схем перевезень) здатен повністю задовільнити всі потреби спеціалізованих підприємств у сфері поводження з відходами. Але не завжди може забезпечити максимальну логістичну ефективність при впровадженні технологій роздільного збирання через низьку присутність пропозицій сміттєвозів з багатосекційними кузовами. При реалізація кластерної стратегії, яка передбачає організацію багатоетапного транспортування ТПВ існує небезпека нестачі спеціалізованих транспортних сміттєвозів. Крім того, жоден з українських виробників не пропонує моделі типу «Farid Micro S» з можливістю перевантаження
Keywords: виробник; планування; потреба; ринок; сміттєвоз